vrijdag 7 september 2012

Kinderarbeid cacaoplantages in Ivoorkust

Zaterdag 8 september 2012

De kinderarbeid op de cacaoplantages...

Kinderarbeid is een groot probleem in de wereld. Het is het misbruiken van kinderen.Hebben zij wel een toekomst? En waarom werken er zoveel kinderen op de cacaoplantages?

Ivoorkust is een land in het westen van Afrika waar veel kinderarbeid plaatsvind, vooral in de cacaoplantages. Ondanks dat er een wettelijk verbod geldt op kinderarbeid, komt het er veel voor. Een van de redenen hiervan is de burgeroorlog.

Er werken honderdduizenden kinderen in dit land op de cacaoplantages, deze kinderen kunnen niet naar school, en worden vaak slecht verzorgd. Vaak zijn het kinderslaven die worden gekocht uit de buurlanden om op de cacaoplantages te werken. Deze kinderen worden via bussen het land binnengesmokkeld. Hier wordt op gecontroleerd, maar niet voldoende. Het merendeel van de bussen met kinderslaven komt Ivoorkust binnen zonder problemen.

Het komt ook voor dat eigen kinderen mee
moeten werken op de cacaoplantages.


Kinderen werkend in een cacaoplantage in Ivoorkust.

De reden hiervoor is dat deze mensen geen geld hebben voor hun kinderen om naar school te laten gaan. Het ligt niet aan de scholen, die zijn niet eens zo duur. Het ligt aan dat ze veelte weinig betaald krijgen voor de cacao. De westerse landen krijgen ongeveer vijftig keer zoveel geld voor diezelfde kilo die afkomstig is vanuit Ivoorkust. Op deze cacaoplantages werken zoveel kinderen in dit land omdat deze plantages bijna niks verdienen, zelfs de grotere niet. Deze mensen kunnen amper eten en kleding betalen van het geld dat ze verdienen uit de oogst. Het is bedrog, maar deze mensen staan machteloos in hun schoenen.

De kinderen hebben zo geen toekomst. Als de cacao voor een eerlijke prijs zou kunnen worden verkocht, dan zouden deze kinderen naar school kunnen gaan en later een echte baan kunnen krijgen. Zo zouden de eigenaren van deze plantages ook vaste volwassen werknemers aan kunnen nemen, en deze op een eerlijke manier te behandelen en te laten werken. Ik vind dat op alle producten die hievan worden gemaakt een keurmerk op moet komen staan, zodat men kan zien dat het een eerlijk product is. Dat zou het aantal kinderslaven in de cacaoplantages een stuk verminderen.

Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten