zaterdag 15 september 2012

Vastgoedfraude

Zaterdag 15 september 2012

De vastgoedfraude in Nederland

Op vele plaatsen in de wereld kom je vastgoedfraude tegen.
Wat is het, en hoe kan dit? Waarom gebeurt het?

Er zijn verschillende manieren van vastgoedfraude. Een paar voorbeelden hiervan zijn : Hypotheekfraude en faillissementsfraude.


Hypotheekfraude.
Bij hypotheekfraude is het vaak zo dat er bij meerdere banken hypotheken worden aangevraagd, en er worden ook meerdere panden gekocht. Hier kunnen ze natuurlijk veel geld op verdienen omdat ze deze panden kunnen onderverhuren, maar ook door hier bijvoorbeeld een weedplantage te vestigen. Hypotheken kunnen ze ook krijgen door middel van valse papieren te gebruiken en een pand kopen. In dit pand of woning kunnen ze doen en laten wat ze willen, ze hoeven er niet voor te betalen omdat ze daar geen geld voor hebben. Het probleem is nu dat het pand veelte goedkoop moet worden verkocht.

Faillissementsfraude.
Als een bedrijf of iemand bijna failliet is, word er wel een samengewerkt door 2 partijen tegen 1 andere partij. De 2 die samenwerken zijn slim, dus de ene verkoopt het pand voor een te lage prijs aan de ander die het pand dan weer doorverkoopt aan de niet samenwerkende partij. Het verkoopbedrag is lager dan de waarde. De ene partij die het pand doorverkoopt aan de niet samenwerkende partij, verkoopt het pand voor een hoog bedrag. Schuldeisers zijn dus in het nadeel. De samenwerkende partij die failliet dreigde te gaan, daar hebben de schuldeisers nu minder geld kunnen halen. En de samenwerkende partijen delen de winst van het verkochte pand.

Vorm van vastgoedfraude
Vastgoedfraude kun je krijgen doordat een groep mensen besluit om met elkaar te gaan samenwerken, en zo te gaan frauderen. De functies van deze mensen zijn vaak verantwoordelijke posities, en worden dus vertrouwd. Deze mensen horen toezicht te houden op het geld van een bedrijf, maar dat doen ze natuurlijk niet.

Het begint vaak door valse facturen toe te passen, hier wordt geld op betaald terwijl er helemaal niks tegenover staat. Het kan ook met gebouwen.
Deze worden dan door de slachtoffers te duur gekocht, terwijl de fraudeurs het zelf te goedkoop verkopen. Bij het realiseren van gebouwen zijn zoveel partijen betrokken, dat het onopgemerkt kan blijven als deze vorm van fraude plaatsvindt.

Er is grof geld te verdienen met vastgoedfraude. De mensen die dit onopgemerkt, goed en georganiseerd voor elkaar krijgen gaan een luxere vorm van leven tegemoet.

De verleiders van vastgoedfraude




















Bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten