donderdag 4 oktober 2012

Millennium doelen

Donderdag 4 oktober 2012


De 8 millennium doelen…
Er zijn problemen in de hele wereld. Maar wat doen we eraan? In 2000 zijn er afspraken gemaakt om voor 2015 belangrijke vooruitgang te boeken. Er zijn afspraken gemaakt door de staten die lid zijn van de VN (Verenigde Naties). Dit zijn afspraken over de problemen die iedereen wil verbeteren in de wereld. Er zijn 4 punten waarop vooruitgang moet worden geboekt, armoede, onderwijs, gezondheid en milieu. Door samen te werken kunnen we het leven van de mens op deze planeet verbeteren.


De millennium doelen bestaan uit 8 afspraken voor het creëren van een betere wereld :

1 :        De armoede halveren en minder mensen honger
2 :        Alle kinderen naar school
3 :        Mannen en vrouwen gelijkwaardig
4 :        Minder kindersterfte
5 :        Verbetering van de gezondheid van moeders
6 :        Bestrijding van Hiv/Aids, Malaria en andere dodelijke ziektes
7 :        Meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8 :        Mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling


Het doel is natuurlijk om al deze doelen te bereiken, en zit er ook daadwerkelijk een belangrijke vooruitgang in? Het antwoord is : Ja! Er zijn al bijna 200 miljoen sloppenwijken verbeterd, bijna 9 op de 10 mensen in de wereld kan nu veilig drinkwater gebruiken, en zelfs de armoede is al gehalveerd t.o.v. 20 jaar geleden. Er zit dus een goede stijgende lijn is. Deze cijfers geven vertrouwen, maar ook hoop voor een betere wereld.

Ik denk als alle regeringen over de hele wereld hun verplichtingen en beloften nakomen, dat al deze millennium doelen kunnen worden bereikt. En ik vind dat mensen in de wereld elkaar moeten helpen, en er proberen samen een betere wereld (leefbaarheid) van te maken. Het is dus ook goed om te zien, dat er zoveel landen aan mee werken om de wereld te willen verbeteren.

Voorbeeld(en) van de voortgang
(7) Meer mensen in een duurzaam leefmilieu.
Op het gebied van schoon drink water wordt ook veel vooruitgang geboekt. Het is namelijk van 1990 tot 2008 al met 10% gestegen (van 77% naar 87%). Het doel hiervan was om dit voor 2015 te hebben gehalveerd (van 77% naar 88,5). Dit lijkt nu ook te gaan lukken.
(3) Mannen en vrouwen gelijkwaardig.
Steeds meer meisjes gaan naar school, er komen steeds meer vrouwen in het parlement, steeds meer vrouwen doen betaald werk buiten de landbouwsector (onbetaald).

Tot slot
Niet alle landen hebben evenveel inbreng om deze doelen te bereiken, dit geldt ook zelfs voor landen waar het economisch goed gaat. Deze afspraken worden juist gemaakt om door middel van samen te werken, de leefbaarheid van de wereld te verbeteren. Waarom zij niet of nauwelijks meedoen? Ik begrijp het niet..


Bronnen:
http://www.ncdo.nl/themas/millenniumdoelen
http://www.ncdo.nl/artikel/millenniumdoel-3
http://www.ncdo.nl/artikel/millenniumdoel-7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten