dinsdag 23 oktober 2012

18 oktober 2012

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en ik..

MVO en bedrijven dat is duidelijk : Het bedrijf neemt de verantwoordelijkheid voor de invloed die ze op de mens en het milieu hebben. Maar wat hebben wij persoonlijk met MVO te maken?

Mens
Wij hebben het hier relatief goed in Nederland, we hebben allemaal onderdak, we beschikken over goede medische hulp, we hebben allemaal vervoer en leiden een prima leven. Over de gehele wereld gezien zijn er veel mensen die hiervan alleen maar durven dromen. Er zijn veel arme mensen die niet kunnen rekenen op goede (medische) hulp, sommige mensen overlijden hier zelfs aan. Natuurlijk zijn er arme landen en rijkere landen. Maar zouden we elkaar niet kunnen helpen?

Ik denk dat jij daar als 1 persoon niet veel aan kunt doen. De mensen die het beter hebben die moeten een bijdrage leveren aan de goede doelen, want de balans tussen een niet reëel leven leiden en een reëel leven leiden is veel te groot. Maar of dit helpt bij iedere hulporganisatie, ik weet het niet..

Milieu
Wat kunnen wij eraan doen om beter te leven, niet alleen voor onszelf maar ook voor het milieu.. Dit hebben we zelf in de hand, maar weten we het allemaal? Of hebben we hier allemaal over nagedacht? Ik geloof niet dat iedereen hier over na heeft gedacht, en er zich ook bewust van is dat je dit ook mede zelf in de hand hebt.

Denk bijvoorbeeld aan:
Hoever ligt het werk van je woning af, en is mijn woonlocatie hierom wel in orde.
Bedraagt dit een grote afstand, dan is de belasting ook erg hoog betreft het rijden van uw voertuig. 

Ik woon nog thuis, ik ga over 5 jaar misschien wel een woning voor mezelf bouwen. Dus ik denk dan erover na om materialen toe te passen die ook voor het milieu goed zijn.

Probeer er op te letten dat u gebruik maakt van producten die de lucht, aarde en watervervuiling beperken.

Proberen groener te leven. Een groen dak bespaart natuurlijk veel stookkosten blijkt uit vele recensies van bewoners die hier gebruik van maken. Groene bomen kunnen in de zomer ook ervoor zorgen dat de woning een stuk koeler is. Dit komt door de vele bladeren waar de zon niet doorheen komt, en de woning beschaduwd is.

Ook met afval moeten we oppassen. We moeten het proberen te verminderen. We moeten afval blijven recyclen of hergebruiken.
Ik denk dat als wij (de mensen) hier allemaal rekening mee houden, een betere leefomgeving creëren voor onszelf en al het andere wat leeft op deze aardbol. We gaan duurzamer leven, en krijgen hier ook een gezondere omgeving voor terug. Ik vind dat de mens het milieu niet meer mag verwaarlozen op sommige gebieden. De mensen moeten niet alleen de mensen helpen, maar ook moet er goed voor het milieu worden gezorgd. Samen moeten we streven naar een betere leefomgeving en een beter leven voor alles op deze aarde.  


Bronnen:
Eigen meningen en eigen woorden.

Verantwoord of verantwoordelijk?

17 oktober 2012


Verantwoord of verantwoordelijk?
Werkgevers zijn verantwoordelijk op veel niveaus. Bedrijven dienen verantwoord bezig te zijn. Bedrijven horen verantwoordelijk te zijn.Maar op wat voor manier?

Verantwoordelijkheden van een bedrijf:
·         Ze moeten zorgen de bedrijfseconomische gezondheid van het bedrijf goed is.
·         Handelen volgens de Nederlandse wet- en regelgeving.
·         De maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Het is erg belangrijk voor een bedrijf dat de processen binnen het bedrijf goed verlopen.
Het bedrijf dient voor vele punten verantwoordelijk te zijn. Dit is bij vele bedrijven anders, maar het komt vaak op hetzelfde neer. Er zijn veel verschillende soorten bedrijven. We hebben bedrijven uit de kledingindustrie, bouwbedrijven en noem ze zo maar op. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van hun personeel. Het is namelijk belangrijk dat de mensen onder goede omstandigheden kunnen werken. Zelf vind ik dat dit overal juist moet gebeuren, bedrijven die dit niet doen en waar dit ontdekt wordt moeten hierop worden aangesproken en beboet worden indien dit niet aangepast wordt. Er wordt over de hele wereld gezien toch nog steeds misbruik gemaakt van mensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderarbeid, slavenhandel, dwangarbeid e.d. Dit wordt ook wel onverantwoord maatschappelijk ondernemen genoemd.
Ik vind dat hier hele zware straffen voor moeten staan. Ook wij kunnen hier aan bijdragen door bijvoorbeeld : Geen spullen kopen die geproduceerd zijn door kinderarbeid of dwangarbeid. We moeten met zijn alle proberen dit grote probleem de wereld uit te helpen.

Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de eindproducten waar ze hun centen aan kunnen verdienen. De bedrijven zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product dat ze bieden.
Bij bouwbedrijven moeten zij ervoor zorgen dat jij je niet druk hoeft te maken over of jouw woning wel voldoet aan de eisen. Zij zijn verantwoordelijk voor het eindproduct, en dat de opdrachtgever bij de oplevering ook tevreden is. Dit geldt voor ieder bedrijf, de klant moet tevreden zijn!

Bedrijven dienen zichzelf ook te verbeteren, ze willen natuurlijk een tevreden klant. Ze bedenken manieren om klanten te behouden, maar ook om nieuwe klanten aan te trekken. Hoe ze dit doen..
Het is belangrijk dat een bedrijf zich in een branche probeert te onderscheiden van andere bedrijven. Dit kunnen ze doen door zichzelf te verbeteren op maatschappelijk gebied. Ze kunnen dus rekening houden met : Hoe gaan we met de klanten om, bieden we de klanten goede hulp aan, leveren we goede producten, of moeten we ons als bedrijf hierin gaan verbeteren..

De grotere bedrijven komen ook vaker in het buitenland. Het verschil met het buitenland is: De mensen hebben vaak een andere taal, een andere leefomgeving, een andere cultuur, andere leefgewoonten en met deze mensen dienen we ook op een goede manier om te gaan, door respect te tonen voor hun cultuur en leefgewoonten. Hier moeten we dan ook rekening mee houden. De bedrijven dienen ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Ik vind dat mensenrechten gerespecteerd moeten worden.


Bronnen: 
 

18 oktober 2012

MVO! Wat heeft dit te maken met aannemers?

Tegenwoordig proberen aannemersbedrijven een balans te vinden tussen de P’s. Dit doen ze niet alleen omdat de overheid dit verwacht van deze bedrijven, maar ook voor zichzelf. Waarom zouden ze dit doen, en hoe?

Bedrijven streven altijd naar goede resultaten, en willen deze ook voortdurend blijven verbeteren. Het gaat niet alleen om het bedrijf zelf, ook creëren we ze zo een betere samenleving. De aannemersbedrijven moeten rekening houden met wat ze inkopen, hoe ze de productie uitvoeren, op een duurzame manier bouwen en ga zo maar verder…

Er zijn veel punten waar aandacht aan moet worden besteed, denk maar aan :
·         De CO2 uitstoot beperken
·         Fairtrade producten
·         Hout met een keurmerk
·         Energiezuinige producten gebruiken
·         Duurzame energie gebruiken, zonne-energie
·         Het personeelsbeleid

Aannemersbedrijven proberen tegenwoordig samen met hun opdrachtgevers het optimale te bereiken. Een optimale werksituatie creëren met aandacht voor mens en het milieu. Wat ook telt voor de aannemersbedrijven is dat het niet alleen goed is voor de mens en het milieu, maar dat het ook voor deze bedrijven een optimale winst op kan leveren.

Voorbeeldprojecten die te maken hebben met het duurzaam bouwen

Duurzame houtproductie, een project in Oekraïne.
Hout is een product dat door aannemersbedrijven in de bouw wordt toegepast. Hout is een product uit de natuur, hier moeten bomen door worden gekapt. Vaak wordt dit ook illegaal gedaan. Form International is al bezig geweest om ook projecten in Oekraïne op te zetten, voor de productie van FSC-gecertificeerd hout. Ze hebben hier dan ook al 2 bosgebieden FSC-gecertificeerd. Ook dit hout voorzien van een keurmerk, komt op de Nederlandse markten. Door dat aannemersbedrijven dit hout ook kopen, dragen ze hun steentje bij op het gebied van duurzamer bouwen.

Van Nieuwpoort, duurzaam beton
Bouwgrondstoffen, betonmortel en betonproducten. Daar gaat het om bij Van Nieuwpoort Groep.
Dit is een bedrijf dat vooruit denkt op het gebied van duurzaamheid. Dit is een bedrijf dat duurzaamheid ook erg belangrijk vindt. En dat is duidelijk te merken betreft een aantal voorbeelden..

Ze passen klimaatvloeren en energie- of heipalen die de constante warmte van de grond gebruiken, hiervoor is nu minder energie nodig. Ook gebruiken ze duurzame grondstoffen voor het beton, en ze zijn zelfs al bezig met groen beton. Bedrijven in deze tijd die iedere dag zo productief en duurzaam denken, daar moeten we als mensen trots op zijn vind ik.

Mijn mening
Ik denk dat de bedrijven die duurzaamheid heel hoog hebben zitten, dat die het beste uit de verf komen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de mens, het milieu en ook voor de aannemersbedrijven die bouwen. Bedrijven die hier minder rekening mee houden, die vallen overdreven gezien af.

 

Bronnen:

donderdag 4 oktober 2012

Millennium doelen

Donderdag 4 oktober 2012


De 8 millennium doelen…
Er zijn problemen in de hele wereld. Maar wat doen we eraan? In 2000 zijn er afspraken gemaakt om voor 2015 belangrijke vooruitgang te boeken. Er zijn afspraken gemaakt door de staten die lid zijn van de VN (Verenigde Naties). Dit zijn afspraken over de problemen die iedereen wil verbeteren in de wereld. Er zijn 4 punten waarop vooruitgang moet worden geboekt, armoede, onderwijs, gezondheid en milieu. Door samen te werken kunnen we het leven van de mens op deze planeet verbeteren.


De millennium doelen bestaan uit 8 afspraken voor het creëren van een betere wereld :

1 :        De armoede halveren en minder mensen honger
2 :        Alle kinderen naar school
3 :        Mannen en vrouwen gelijkwaardig
4 :        Minder kindersterfte
5 :        Verbetering van de gezondheid van moeders
6 :        Bestrijding van Hiv/Aids, Malaria en andere dodelijke ziektes
7 :        Meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8 :        Mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling


Het doel is natuurlijk om al deze doelen te bereiken, en zit er ook daadwerkelijk een belangrijke vooruitgang in? Het antwoord is : Ja! Er zijn al bijna 200 miljoen sloppenwijken verbeterd, bijna 9 op de 10 mensen in de wereld kan nu veilig drinkwater gebruiken, en zelfs de armoede is al gehalveerd t.o.v. 20 jaar geleden. Er zit dus een goede stijgende lijn is. Deze cijfers geven vertrouwen, maar ook hoop voor een betere wereld.

Ik denk als alle regeringen over de hele wereld hun verplichtingen en beloften nakomen, dat al deze millennium doelen kunnen worden bereikt. En ik vind dat mensen in de wereld elkaar moeten helpen, en er proberen samen een betere wereld (leefbaarheid) van te maken. Het is dus ook goed om te zien, dat er zoveel landen aan mee werken om de wereld te willen verbeteren.

Voorbeeld(en) van de voortgang
(7) Meer mensen in een duurzaam leefmilieu.
Op het gebied van schoon drink water wordt ook veel vooruitgang geboekt. Het is namelijk van 1990 tot 2008 al met 10% gestegen (van 77% naar 87%). Het doel hiervan was om dit voor 2015 te hebben gehalveerd (van 77% naar 88,5). Dit lijkt nu ook te gaan lukken.
(3) Mannen en vrouwen gelijkwaardig.
Steeds meer meisjes gaan naar school, er komen steeds meer vrouwen in het parlement, steeds meer vrouwen doen betaald werk buiten de landbouwsector (onbetaald).

Tot slot
Niet alle landen hebben evenveel inbreng om deze doelen te bereiken, dit geldt ook zelfs voor landen waar het economisch goed gaat. Deze afspraken worden juist gemaakt om door middel van samen te werken, de leefbaarheid van de wereld te verbeteren. Waarom zij niet of nauwelijks meedoen? Ik begrijp het niet..


Bronnen:
http://www.ncdo.nl/themas/millenniumdoelen
http://www.ncdo.nl/artikel/millenniumdoel-3
http://www.ncdo.nl/artikel/millenniumdoel-7

zaterdag 15 september 2012

Vastgoedfraude

Zaterdag 15 september 2012

De vastgoedfraude in Nederland

Op vele plaatsen in de wereld kom je vastgoedfraude tegen.
Wat is het, en hoe kan dit? Waarom gebeurt het?

Er zijn verschillende manieren van vastgoedfraude. Een paar voorbeelden hiervan zijn : Hypotheekfraude en faillissementsfraude.


Hypotheekfraude.
Bij hypotheekfraude is het vaak zo dat er bij meerdere banken hypotheken worden aangevraagd, en er worden ook meerdere panden gekocht. Hier kunnen ze natuurlijk veel geld op verdienen omdat ze deze panden kunnen onderverhuren, maar ook door hier bijvoorbeeld een weedplantage te vestigen. Hypotheken kunnen ze ook krijgen door middel van valse papieren te gebruiken en een pand kopen. In dit pand of woning kunnen ze doen en laten wat ze willen, ze hoeven er niet voor te betalen omdat ze daar geen geld voor hebben. Het probleem is nu dat het pand veelte goedkoop moet worden verkocht.

Faillissementsfraude.
Als een bedrijf of iemand bijna failliet is, word er wel een samengewerkt door 2 partijen tegen 1 andere partij. De 2 die samenwerken zijn slim, dus de ene verkoopt het pand voor een te lage prijs aan de ander die het pand dan weer doorverkoopt aan de niet samenwerkende partij. Het verkoopbedrag is lager dan de waarde. De ene partij die het pand doorverkoopt aan de niet samenwerkende partij, verkoopt het pand voor een hoog bedrag. Schuldeisers zijn dus in het nadeel. De samenwerkende partij die failliet dreigde te gaan, daar hebben de schuldeisers nu minder geld kunnen halen. En de samenwerkende partijen delen de winst van het verkochte pand.

Vorm van vastgoedfraude
Vastgoedfraude kun je krijgen doordat een groep mensen besluit om met elkaar te gaan samenwerken, en zo te gaan frauderen. De functies van deze mensen zijn vaak verantwoordelijke posities, en worden dus vertrouwd. Deze mensen horen toezicht te houden op het geld van een bedrijf, maar dat doen ze natuurlijk niet.

Het begint vaak door valse facturen toe te passen, hier wordt geld op betaald terwijl er helemaal niks tegenover staat. Het kan ook met gebouwen.
Deze worden dan door de slachtoffers te duur gekocht, terwijl de fraudeurs het zelf te goedkoop verkopen. Bij het realiseren van gebouwen zijn zoveel partijen betrokken, dat het onopgemerkt kan blijven als deze vorm van fraude plaatsvindt.

Er is grof geld te verdienen met vastgoedfraude. De mensen die dit onopgemerkt, goed en georganiseerd voor elkaar krijgen gaan een luxere vorm van leven tegemoet.

De verleiders van vastgoedfraude




















Bronnen

vrijdag 7 september 2012

Kinderarbeid cacaoplantages in Ivoorkust

Zaterdag 8 september 2012

De kinderarbeid op de cacaoplantages...

Kinderarbeid is een groot probleem in de wereld. Het is het misbruiken van kinderen.Hebben zij wel een toekomst? En waarom werken er zoveel kinderen op de cacaoplantages?

Ivoorkust is een land in het westen van Afrika waar veel kinderarbeid plaatsvind, vooral in de cacaoplantages. Ondanks dat er een wettelijk verbod geldt op kinderarbeid, komt het er veel voor. Een van de redenen hiervan is de burgeroorlog.

Er werken honderdduizenden kinderen in dit land op de cacaoplantages, deze kinderen kunnen niet naar school, en worden vaak slecht verzorgd. Vaak zijn het kinderslaven die worden gekocht uit de buurlanden om op de cacaoplantages te werken. Deze kinderen worden via bussen het land binnengesmokkeld. Hier wordt op gecontroleerd, maar niet voldoende. Het merendeel van de bussen met kinderslaven komt Ivoorkust binnen zonder problemen.

Het komt ook voor dat eigen kinderen mee
moeten werken op de cacaoplantages.


Kinderen werkend in een cacaoplantage in Ivoorkust.

De reden hiervoor is dat deze mensen geen geld hebben voor hun kinderen om naar school te laten gaan. Het ligt niet aan de scholen, die zijn niet eens zo duur. Het ligt aan dat ze veelte weinig betaald krijgen voor de cacao. De westerse landen krijgen ongeveer vijftig keer zoveel geld voor diezelfde kilo die afkomstig is vanuit Ivoorkust. Op deze cacaoplantages werken zoveel kinderen in dit land omdat deze plantages bijna niks verdienen, zelfs de grotere niet. Deze mensen kunnen amper eten en kleding betalen van het geld dat ze verdienen uit de oogst. Het is bedrog, maar deze mensen staan machteloos in hun schoenen.

De kinderen hebben zo geen toekomst. Als de cacao voor een eerlijke prijs zou kunnen worden verkocht, dan zouden deze kinderen naar school kunnen gaan en later een echte baan kunnen krijgen. Zo zouden de eigenaren van deze plantages ook vaste volwassen werknemers aan kunnen nemen, en deze op een eerlijke manier te behandelen en te laten werken. Ik vind dat op alle producten die hievan worden gemaakt een keurmerk op moet komen staan, zodat men kan zien dat het een eerlijk product is. Dat zou het aantal kinderslaven in de cacaoplantages een stuk verminderen.

Bronnen:


Zonnecellen in de toekomst

Zaterdag 1 september 2012

Zonnecellen, hoe zien we ze in de toekomst tegemoet?


Zonnecellen vangen energie op. Deze zonnecellen zetten energie per direct om in stroom. Deze nieuwe zonnecellen vangen zoveel energie op, dat ze de hele grote steden kunnen voorzien van elektriciteit. Deze zonnecellen zijn de toekomst.

De wetenschapper John Lassick gelooft dat we genoeg energie uit de zon op kunnen wekken voor alle megasteden.
Er is bewezen dat de zonnecellen die nu in de grote steden zijn toegepast, te duur zijn ten opzichte van wat ze opleveren. Deze zonnecellen verliezen wel tot 90 procent van de zonne-energie. Hoe dit kan worden opgelost?


Het idee is om bolvormige spiegels te gebruiken die de kracht van de zon opvangen en weerkaatsen naar de ontvanger (die met een ijzeren frame boven de spiegels hangt). Alle zonne-energie gaat naar de ontvanger, die deze energie per direct omzet in elektriciteit. Hierdoor gaat er ook veel minder energie verloren.Deze toe te passen methode bespaart plaats omdat het meer energie oplevert met minder materiaal. Omdat de wereldbevolking stijgt, blijft er minder plaats over om zoveel zonnecellen te plaatsen. Omdat de wereldbevolking stijgt is er ook meer elektriciteit nodig. Doordat bij de nu toegepaste zonnecellen tot wel 90 procent van de energie verloren gaat, is deze manier veel effectiever en levert het ook meer duurzame elektriciteit op.

Ik vind dat deze zonnecellen toegepast moeten worden in de grote steden, omdat het veel voordelen heeft. Het is erg duurzaam, het zet het licht van de zon per direct om in stroom en de grote steden kunnen door deze methode toe te passen, helemaal worden voorzien van stroom via deze zonnecellen.

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnepaneel
http://science.discovery.com/videos/ecopolis/  (Het filmpje, Solar Cells)